Training

Een sportvereniging die iets wil bereiken moet veel trainen. En aangezien touwtrekken een heuse sport is, zijn De Berketrekkers ook drie dagen in de week bezig met hun geest scherp en hun lichaam fit te houden. Anders slaan we een mal figuur op de wedstrijden in het weekend. En dankzij doorzettingsvermogen van het bestuur en de goodwill van de gemeente de lift trainen we sinds 1 april 2003 op het oefenveld van het gemeentelijke Sportcentrum  t' Hofeinde. Na 15 jaar rondzwerven, zitten we hier op onze plaats tussen de andere sporten. We konden gebruik maken douches van de sporthal en hier ook even napraten in de kantine.

We beschikten eerst over  een materiaalcontainer. In deze container konden  we onze schoenen en andere touwtrekspullen (touw,riemen,ankerpak,ed.)opbergen en teven schuilen bij slecht weer. We hadden deze container een beetje ingericht zodat het wat gezellig en praktisch is. Omdat de container te klein werd en onze verenging blijft groeien was het eens tijd om te investeren in een nieuwe accommodatie. In 2012 werd ze officieel geopend en kunnen we droog onder dak trainen, op het zand of de trappenbaan maar ook kwamen er onze eigen indoormatten. Sindsdien hebben we een aanpalend gebouw, met een vergaderruimte, opbergruimte en kleedkamer. Trainen gebeurde met onze lift die we met de verhuis(2003) met een verdeel balk(om in verschillende banen te kunnen trekken) nieuw aankochten. Rond de korf van de lift is een soort hondenhok gemaakt. Dat dient niet voor stoute leden, maar wel om ons gewicht af te sluiten na de training. Zo kan deze lift niet gebruikt worden zonder onze ervaren begeleiders. Veiligheid voor alles !!!

de lift

 Aan deze touwtreklift hangen we een touw zoals dat op de wedstrijden gebruikt wordt. Via een paar katrollen kunnen we een aantal gewichten de hoogte in trekken. Acht meter, als we tot het uiterste gaan. We kunnen tot 1000 kilo in de korf laden. Deze manier van trainen is vooral om sterker te worden en de techniek te doorgronden. Nadien kunnen we zelf wat wedstrijdjes trekken, om de techniek bij dynamisch touwtrekken wat op punt te stellen. Op een wedstrijd kom je namelijk geen stilstaande tegenstanders tegen… hier waren natuurlijk ook nadelen aan verbonden… als er nog maar iets gebeurd waardoor dat gewicht begint te dalen was er geen stoppen meer aan. De ankerman(laatste man) werd gekatapulteerd, met het oog op vele initiaties was dit gewoon niet veilig! Op onze indoormatten of trappenbaan was het echt levensgevaarlijk. Denk maar aan iemand waarvan de trap onze zijn voeten breekt, of eens misstapt of die op de mat zijn voet kwetst…

We wilde kost wat kost iedereen z’n veiligheid optimaliseren. Tenslotte was onze accommodatie pas echt compleet in 2014 toen we aan het publiek 5 enkel liftjes en onze elektrische computer gestuurde  trainings/touwtrektakel presenteerde. Klaas Van Looveren(1 van onze leden) zocht nog een project voor z’n Geïntrigeerde proef Elektromechanica aan VITO Hoogstraten. We wilde een veilige manier om initiaties te geven, vooral met jonge kinderen… maar ook om de trainingen te verbeteren. Met het bestuur zagen we onze kans , we stelden het voor aan Klaas en de start naar een volledige machine was gebeurd en om deze machine  via de computer te bedienen hebben we ook nog onze IT’er Jan Lenaerts in huis.
Deze machine is een computer aangesloten aan één motor, via de computer kunnen we alle instellingen waarmaken. In het programma zit een ledenlijst, waarin elk lid een eigen waarde heeft(enkel geweten door de trainer). Bij het begin van de training vinkt men de aanwezige leden aan, waardoor de machine weet met hoeveel kilo’s we gaan trekken. Dan kunnen we kiezen tussen Mattentraining, zand, gras of trappenbaan. Maar het gaat vele verder dan dat… tijdens het trekken kan de trainer een ruk geven van 15% van het gewicht waarmee we aan het trainen zijn… net hetzelfde dat een touwtrekploeg een tegenklap zou geven.

de lift

Een machine met een trainingssoftware?

Hier worden levende touwtrekploegen nagebootst, net als we een wedstrijd aan het trekken zijn. Bv; een ploeg die zware klappen geeft en daarna doodop is, jawel de kracht die de machine geeft zal afnemen net zoals die ploeg wordt ook de machine moe. We kunnen hem een aanvallende conditieploeg laten nabootsen. Of een conditionele verdedigingsploegen…
Ook hebben we de “Beat The Machine” software. Deze software is nagebootst op het systeem van trekkertrek. Men stelt het gewicht in en begint bv; aan 70% van het lichaamsgewicht te trekken naar gelang men meters maakt wordt het gewicht langzaam verhoogd waarbij het meter bij meter zwaarder wordt. Bij 8meter heb je een FULL PULL, ook hebben we verschillende levels waarbij het telkens zwaarder wordt. Deze software is ontworpen voor onze “Beat The Machine” wedstrijd en wordt op training niet of zelden gebruikt. Uiterraard is nu iedereen z’n veiligheid gegarandeerd… naast een noodknop valt de machine compleet stil als iedereen het touw loslaat.

Hoe ziet zo’n training eruit?
Dat hangt af van de tijd van ’t jaar.
Vanaf ongeveer Februari tot Oktober zijn de outdoor of trappen trainingen de hoofdzaak. Deze wedstrijden beginnen meestal in Februari en duren tot oktober.
Tijdens de wintermaanden November/januari zullen we ons meer toeleggen op het indoor touwtrekken. Dit is touwtrekken op rubberen matten. We proberen dan in Nederland zo veel mogelijk competitiewedstrijden mee te pikken. Ook organiseren we tijdens de winter een aantal winter activiteiten, omdat touwtrekken een ploegsport is heeft een gezonde en geweldige groepssfeer heel veel belang. Meestal worden er dan een paar training vervangen door activiteit.
Heb jij zin om eens langs te komen om te kijken? Breng ineens een stel stevige schoenen mee, dan kan je ineens meedoen.
Oefenveld Berketrekkers Sportcentrum t’ Hofeind.(achter de sporthal)

Elke woensdag 19u00-20u15 -18 training
Elke woensdag 19u30-21u15 +18 training
Elke vrijdag 20u00-21u30 +12 trainingSFIDA webdev - Scripts Freelance Internet Development Artwork Internationaal Jeugdtouwtrektoernooi GENSB RIST-System Touwtrekvereniging "De Berketrekkers" - touwtrekken in Merksplas Trekker Trek Merksplas Belgische Touwtrek Bond, erkent door "Tug of War Federation", lid van Vlaamse Traditionele Sporten VlaS vzw Belgische Touwtrekbond provinciaal comite Antwerpen Belgische Touwtrekbond provinciaal comite West en Oost vlaanderen Touwtrekken in Oost vlaanderen Beker van Limburg Touwtrekken Touwtrekken in Vlaams Brabant Belgisch Indoor criterium Nationale outdoor competitie touwtrekken