Verslagen

Berketrekkers verlengen hun titel Belgisch kampioen U23 - Jan L

Dit jaar stond zowat alles in het teken van het verlengen van onze titel. Gedurende het jaar werd al flink aan basisconditie gewerkt door te beulen aan de lift. Twee maanden geleden begonnen we dit meer te verleggen richting partijen, eerst aan het wiel, later op het gras. Door wedstrijden te trekken met kleine steeds wisselende groepjes over een lange afstand (7 meter ipv 4) moest iedereen meer zijn verantwoordelijkheid nemen en niet steeds terugvallen op zijn teamgenoten. Het was soms ook een boosaardige spiegel als je wat veel de ploeg zag verliezen waar je zelf in stond, maar hier valt ook motivatie uit te putten.

Stilaan begon de ploeg meer vorm te krijgen. Nog even twijfelen of we zouden gaan voor een ploeg van negen of toch gaan voor wat lichtere spelers met tien. Het werd tien, wat zeker, door het wegvallen van Tom, een gelukkige keuze was. Toen de belofte ploeg was gevormd kon ook de GENSB gevormd worden. De bedoeling was om iedereen die niet in beloften stond zeker een plaats in de GENSB te geven, maar hoe ik ook vouwde en plooide, het lukte niet helemaal. Ons jongste en nieuwste lid Maarten werd daarom gebombardeerd tot verzorger, maar werd ten wedstrijd uiteindelijk aan Boerekes uitgeleend.

Hoewel het avondgewicht nog wel wat zwaar was konden we zonder stress naar de weegschaal. De GENSB ploeg zat 2 kg onder limiet, de beloften 4 kg onder limiet. Met een ploeg met relatief weinig puzzelstukken is dit een heel net gewicht. Toen ook de Boerekes waren gearriveerd kon de Jeugd starten. Waar de jeugd in andere landen moeilijk is, is dit in België al enkele jaren de best bevolkte klasse. Zeven ploegen traden aan. De meeste hadden we al een tijd niet meer tegen getrokken. We hadden ze wel aan het werk gezien op het GENSB en ik had vooraf toch wel het gevoel dat er 3 ploegen duidelijk beter waren en dat wij met de overige 3 ploegen flink zouden moeten vechten voor de vierde halve finaleplaats.

We begonnen tegen favoriet Powerrangers. Veel meer dan wakker geschud worden zat er niet in. De tweede wedstrijd tegen die andere uit de top drie, Mertensmannen, verliep een stuk spannender. Eerste trek werd dan wel verloren, de tweede trek haalde we naar onze kant. Een onverwacht puntje dat nog wel eens belangrijk had kunnen worden. Toen we in ronde drie van Fam Janssens wonnen wisten we dat de beslissing wel eens in ronde 4 zou kunnen vallen. Hier moesten we tegen Versieck. We hadden tegen hen in Duitsland een gelijkspel getrokken en wilde we naar de tweede ronde moesten we dat minstens herhalen. Er werd vol op conditie ingezet. Proberen de lange halen op te vangen en opnieuw verdedigen. Na 2 minuten 25 braken ze en haalde we de eerste trek binnen. De tweede trek ging Versieck nog feller in de aanval en konden we het niet meer opvangen. Het werd 1-1 maar ons doel was al bereikt. Het enige wat we nu moesten doen was voldoende recupereren om de klappen van Boerekes op te vangen, maar hiervoor kregen we gelukkig een rondje rust.

Als vierde gingen we naar de halve finale en werden daar netjes opzij geschoven door reekswinnaar Powerrangers. Daarom kwamen we in de brons finale tegen Mertensmannen. Een ploeg die door ons vooraf als "niet te pakken was ingeschat" , maar we hadden er in de reeksen 1-1 tegen getrokken. Het was dus toch mogelijk. Wat niemand had verwacht gebeurde. We wonnen 2 nette trekken en namen het brons mee naar Merksplas. De dag kon al niet meer stuk en het beste moest nog komen.

Bij de beloften kwamen 5 ploegen in actie. Onze eerste trek tegen Elektrotrekkers werd mooi gecontroleerd uitgedrukt. De tweede trek kwamen we tegen de nog frisse Boerekes. Hun eerste rondje hadden ze vrij gehad en ze hadden weinig trekkers die al GENSB hadden gedraaid (bij ons meer dan de helft). Als je iets niet wenst is het om tegen frisse Boerekes te komen. Het was veruit de moeilijkste wedstrijd waarbij steeds de druk van het touw werd gelaten om ons op de grond te leggen en dan een haal te geven. Vroeger zouden we daar van in de stress geraken, maar we hebben er dit jaar hard aan gewerkt om in zo'n geval de druk hoog te houden en op druk recht te komen. Dat frustreerde onze tegenstander zo mateloos dat ze uiteindelijk vergaten te trekken en hun energie gebruikte om de scheidsrechter uit te jouwen.

De overige wedstrijden werden mooi op druk afgewerkt en ook de halve finale werd vlot afgewerkt tegen Elektrotrekkers. In de finale kwamen we tegen Powerrangers. Een ploeg met behoorlijk veel druk en die daarvan uit ook nog klappen kan geven. Een ploeg die op eigen veld en tijdens belangrijke toernooien zichzelf steeds overstijgt. En nu was het een belangrijk toernooi op eigen veld, dus dubbelop. We moesten alles geven , maar al snel hadden we ze krom. Krom houden en oppassen voor de tegenklap was de opdracht. Er werden wel tegenklappen gegeven maar door de hoge druk kwamen ze amper door en we konden stilaan bij stappen zonder zelf krom te komen. Met 2 mooie trekken verlengde we onze titel van Belgisch Kampioen.

In de namiddag werd iedereen die nog geen 2 keer had getrokken nog eens opnieuw opgesteld in de 580 heren of de Mixed. De 580 heren deden we met 5 jeugd, 3 beloften en 45 kg gewichtnadeel. Dit lijkt kamikaze, maar toch zaten er enkele erg mooie partijen bij. In de laatste trek kwamen we zelfs in de buurt van een puntje. In de Mixed, met 3 meisjes 4 jeugd en een belofte een beetje hetzelfde verhaal. Geen puntjes maar wel een paar mooie wedstrijden en door het forfait van een aantal ploegen Mochten we zelfs strijden om brons. Sommige leden of ouders zullen misschien afvragen waarom dit nog nodig is als iedereen al met uitmuntend resultaat in de eigen klasse heeft kunnen trekken. Het is ervaring, en bovendien zal het volgend jaar ook in deze klassen moeten gebeuren als Tom en Niels 23 jaar worden. Bovendien zou iedereen anders alleen maar lam liggen wachten op de overheerlijke barbecue.

Net zoals elk BK was het een lange dag met veel voldoening. Nu kan voor de jongste de druk er af en is er terug meer ruimte voor spelletjes. Tien van onze leden blijven nog 3 weken doorgaan tot het WK U19 en U23.


  - uitslagen Berketrekkers verlengen hun titel Belgisch kampioen U23SFIDA webdev - Scripts Freelance Internet Development Artwork Internationaal Jeugdtouwtrektoernooi GENSB RIST-System Touwtrekvereniging "De Berketrekkers" - touwtrekken in Merksplas Trekker Trek Merksplas Belgische Touwtrek Bond, erkent door "Tug of War Federation", lid van Vlaamse Traditionele Sporten VlaS vzw Belgische Touwtrekbond provinciaal comite Antwerpen Belgische Touwtrekbond provinciaal comite West en Oost vlaanderen Touwtrekken in Oost vlaanderen Beker van Limburg Touwtrekken Touwtrekken in Vlaams Brabant Belgisch Indoor criterium Nationale outdoor competitie touwtrekken