Verslagen

Indoor Berketrekkers deel 2 - Jan L

Gisteren hadden we het in deel 1 vooral over de voorbereiding en het kids toernooi. In het tweede deel van het verslag wil ik het meer over het hoofdprogramma hebben. Het derde deel gaat dan over de prestaties van onze eigen ploeg. Als we het over het hoofdprogramma hebben. Kunnen we niet rond een stukje voorbereiding. 19 ploegen komen niet vanzelf. Daar moet je een heel jaar voor werken. Toch was het begin 2013 niet zo zeker dat er een tweede editie zou komen. De eerste editie was met een financieel verlies afgesloten en de liefde mag dan erg groot zijn, een chronisch verlies is niet gezond.

Het was raar genoeg het opleven van touwtrekken in Pajottenland dat onze twijfels wegnamen. Op 31 augustus, op een wedstrijd in Vollezele, kwam Horta Smeets op me af met de vraag of we zouden willen helpen bij de organisatie van een indoor toernooi. Ze hadden nog nooit matten van dichtbij gezien, maar hadden het op internet gezien en het leek hen leuk om in hun graanschuur te organiseren. Ze hadden nog geen datum maar het moest wel snel, want de graanschuur was nu leeg en het moest wel doorgaan voor de maïsoogst. Het was een "once-in-a-lifetime opportunity" om indoor touwtrekken in België op de kaart te zetten. Stiekem gingen we dromen van een soort van nationale competitie indoor.

Op die korte tijd moesten nog 3 dingen gebeuren om een Belgisch Indoor Criterium op te zetten. Belangrijkste was een datum voor Horta Smeets, die 4 weken later zou vallen. Dan moesten we er met het bestuur van Berketrekkers ook nog over beraden. Het werd voor ons een "Ja maar" het moet zonder verlies kunnen. Dat werd opgelost door het zoeken van een beperkte sponsor. En als laatste moest ook TTV Versieck een datum in Damme prikken. Dit lukte en het Belgisch Indoor Criterium was een feit. Een belangrijke stap voor het indoor in België, maar ook een voorzet voor een ruime Pajotse en Vlaamse delegatie op ons toernooi. De Kempische deelname viel dan weer erg tegen. Pure outdoor ploegen vinden indoor soms raar en denken dat ze het niet leuk vinden. Bij Vandakker zal dit vooroordeel vrees ik opnieuw bevestigd zijn. Met 70 kg te licht staan en alle wedstrijden verliezen is niet leuk. Powerrangers denk ik dat wel een leuke avond hebben gehad. Zij stonden ook te licht maar hun bijna jeugdploeg trok erg sterk. Dit is echt een ploeg om ook eens mee naar het open NK indoor (jeugd) te nemen.

Naast de Pajotse ploegen hoopte we natuurlijk ook op de Nederlandse indoorploegen. We proberen enkele indoorwedstrijden in Nederland mee te pikken en dat word door de Nederlandse ploegen erg gewaardeerd. Vorig jaar namen Monnickendam en Lagerweij (Renswoude) reeds deel aan ons toernooi. Dit jaar hoopte we daar nog een paar ploegen bij te krijgen. Groene Oase komt uit Maasland, met 100 km iets dichter bij is dan de gemeenten waar het gross van de deelnemende ploegen vandaan kwamen. Groene Oase heeft met anker Johan Hoogerbrugge nog een ex lid van Berketrekkers in de ploeg (hij draaide die tijd met 2 verenigingen competitie) . Het is een sterke Combiploeg (4 4) die net als Lagerwije (600) en Monnickendam (640) Nederland vertegenwoordigen op de wereldkampioenschappen in Ierland. Daarnaast was er nog TTV Heure uit Borculoo (200km) . Hun jeugdploeg kan je heel goed met Berketrekkers vergelijken. Hoofdzakelijk outdoor ploeg in een outdoor regio, maar in de winter graag even wat indoor trainingen en wedstrijdjes.

Zonder te kort te doen aan de andere ploegen waren we toch extra blij met 2 "specialekes". Celtic Power was speciaal voor ons toernooi gevormd door twee Highland Clans. De Dames ploeg Celtic Ladies en Belgisch kampioen Highlandteams Pantless Power. Voor hen was indoor touwtrekken een onbekende wereld die ze voordien al eens in onze accommodatie kwamen verkennen. En dan natuurlijk onze Merksplasse Sint Niklaasvrienden. Als enige echt ongetrainde ploeg brachten ze het tot de 16de plaats (op 19). Voor de rest was het natuurlijk ook een bont allegaartje. De ploegen kwamen uit 8 provincies, uit 5 verschillende competities of criteria. De meeste ploegen kwamen elkaar hier voor het eerst tegen. Dat maakte het ook tot een gezellig en onvoorspelbaar toernooi.

Voor de wedstrijd zelf werd gekozen om de 19 ploegen in 2 groepen op te splitsen. Via een bokalen systeem werd er voor gezorgd dat ploegen van dezelfde club niet in dezelfde reeks konden vallen en dat de regio's maximaal verdeeld worden. Touwtrekkers kennen dit systeem van het internationale GENSB toernooi. Liefhebbers van sporttheater kennen dit van WK voetbal. Er werd om tijd te winnen wel gekozen om slecht eenmaal te trekken tegen elke ploeg. Het kantvoordeel is minimaal en zo konden we voorkomen dat we het toernooi voor het einde moesten afkappen. Om de plaatsen werd er dan weer wel met dubbel (en soms trippel) trekbeurten gewerkt. Eer we die plaatsen konden trekken had wel wat voeten in aarde. In beide reeksen waren drie ploegen met gelijke punten. Doordat onderling duel gelijk was, er evenveel gewonnen wedstrijden waren, er geen waarschuwingen waren gegeven en de zestallen niet gewogen waren zou de toss beslissen. Maar aangezien niemand dat leuk vind en we nog tijd hadden besloten we om een barrage te trekken. Maar daar lappen het de ploegen opnieuw om gelijk te trekken. Dan maar een "compromis à la belge" en de zestallen na hun trek naar de weegschaal sturen. De Nederlanders hebben weer een belgenmop om mee naar huis te nemen, maar het werkte wel.

De eerste vier plaatsen waren overduidelijk voor de ervaren Nederlandse indoorploegen. In de voorrondes was het voor hen vooral een training en zich niet laten verrassen. Voor de andere ploegen was het dan weer een prachtige ervaring om tegen deze toppers te mogen verliezen. In de finales begon voor hen het echte werk en konden ze de aanwezige touwtrekkers laten zien hoe mooi indoor op topniveau kan zijn. Lagerweij 2 streed met Groene Oase om het brons. Met een genivelleerde kracht van, ik dacht 660 kg, werd brons gewonnen door Groene Oase. Voor goud streed Lagerweij 1 tegen Monnickendam. In de reeksen was deze wedstrijd gewonnen door Monnickendam en ook de eerste trek van de finale werd na 2 en een halve minuut door hen gewonnen. De tweede trek werd na 2 minuten een No Pull. De hervatting van de tweede trek was met 50 seconde een stuk korter en werd gewonnen door Lagerweij. In de derde trek ging Lagerweij opnieuw niet afwachten en beslisten de strijd in 1 minuut en een genivelleerde kracht van 682 kg. Voor Monnickendam was dat 125 % van hun gewicht .. Lagerweij was een niet gewogen zestal maar daar was dat percentage denk ik nog hoger. Outdoor jongens, probeer het maar !

Dat Heure het rijtje Nederlanders zou aanvullen was vooraf minder verwacht. Na 7 weken indoortraining konden ze met mooi touwtrekken en in drie trekken het gebeuk van Horta Smeets pareren. De overige plaatsen werden mooi verdeeld onder de provincies Antwerpen, Vlaams Brabant, West en Oost Vlaanderen. We kregen mooie complimenten van onze deelnemers en denken aan volgende editie die zal misschien wel in een andere periode vallen vanwege de examen van de hogeschoolstudenten. Kerstboomverbranding was een element voor deze datum, maar nu deze niet meer doorgaat is deze trigger verdwenen en kunnen we uitkijken naar een betere datum.

Klassement
1. TTV Lagerweij
2. TTV Monnickendam
3. TTV Groene Oase
4. TTV Lagerweij 2
5. TTV Heure
6. Horta Smeets
7. TTV Powerrangers
8. TTV Versieck
9. Mersch Gebroeders
10. Berketrekkers 550
11. De Rukkers
12. Berketrekkers GENSB
13. Celtic Power
14. De Démarreurs
15. TTV Versieck 550
16. Sint-niklaasvrienden
17. Mersch Mix
18. 't Parochiebladje
19. TTV Vandakker


 SFIDA webdev - Scripts Freelance Internet Development Artwork Internationaal Jeugdtouwtrektoernooi GENSB RIST-System Touwtrekvereniging "De Berketrekkers" - touwtrekken in Merksplas Trekker Trek Merksplas Belgische Touwtrek Bond, erkent door "Tug of War Federation", lid van Vlaamse Traditionele Sporten VlaS vzw Belgische Touwtrekbond provinciaal comite Antwerpen Belgische Touwtrekbond provinciaal comite West en Oost vlaanderen Touwtrekken in Oost vlaanderen Beker van Limburg Touwtrekken Touwtrekken in Vlaams Brabant Belgisch Indoor criterium Nationale outdoor competitie touwtrekken