Verslagen

De Nieuwe Spetser (Juli) - Jan

Berketrekkers winnen competitie met glans.
TVV De Berketrekkers draaien al vanaf de fusie in 2002 mee in de competitie voor Zuid-Nederland en Antwerpen. In tegenstelling tot vroeger in Antwerpen, spreken we hier over een competitie van hoog niveau. Dit betekent dat er ook meer en meer ploegen van buiten het Hertogdom Brabant onze competitie in hun agenda opnemen. 40 ploegen komende uit een regio, strekkende van Oostende tot Almere, dingen op 10 wedstrijddagen naar de eeuwige roem. Elke wedstrijddag worden we een 9 tal keer naar het touw geroepen voor een dubbele trekbeurt. Per wedstrijddag staan we toch al snel 20 minuten, tegen maximum power, effectief met een touw in onze handen. Net als de voorgaande jaren schreven Berktrekkers in met een jeugd- en een combiploeg.

De Jeugd trekt telkens in de voormiddag. Voor dit jaar was er een beetje een terugval verwacht in aantal deelnemers, maar niets was minder waar. 15 ploegen werden opgenomen in het klassement. Gemiddeld waren er een 8tal ploegen aanwezig. De jeugdploegen trekken in ploegen van 560 kg met een wisselend aantal trekkers. Van in het begin was duidelijk wat onze ambitie was. Jonger dan de meeste andere ploegen draait onze ploeg toch op meer ervaring. Ook de beslissing om deze winter door te trainen gaf ons een mooie start. De eerste dag moesten we door een paar stommiteiten Fam. Janssens nog laten voorgaan. De tweede dag stelden we echter orde op zaken en namen de leiding. De volgende dagen werd de voorsprong verruimd zoadat we na de 9de dag reeds een onoverkomelijke voorsprong hadden. Dat betekende dat we de laatste wedstrijddag in volle examenperiode zonder druk konden starten. Deze dag was bij het schrijven van dit artikel nog niet voorbij, maar heeft ook geen invloed op het klassement. De titel Jeugdkampioen in de competitie 2005 is voor TTV De Berketrekkers. Dit is zeker de beste prestatie die de jeugd ooit in de competitie heeft gepresteerd. We hebben ooit nog wel de GENSB jeugd gewonnen … maar toen was dit van minder ploegen en zaten onze belangrijkste concurrenten in de vrije klasse jeugd. Dit is de eerste keer dat we winnen in een algemeen jeugdklassement van een competitie.

In de namiddag trekken Berketrekkers als Combi. Dit wordt al jaren als de “Berktrekkers klasse” aangeduid omdat we door de samenstelling van onze vereniging heel veel aandacht aan deze klasse besteden. Een combiploeg bestaat uit Heren, Jeugd en/of Dames en weegt maximaal 680 kg. De ploeg kan uit 8,9 of 10 personen bestaan. In deze klasse traden 6 ploegen in competitie. Maar omdat deze en andere klassen te klein zijn, worden ze in een gezamenlijk namiddagprogramma gestoken met de pure herenploegen tot een groep van 25. Omdat deze herenploegen meestal 680 kg herenvlees in het touw gooien is het voor de combiploegen knokken om puntjes te halen. Toch draaiden de Berketrekkers ook in dit algemene klassement vrij behoorlijk mee en komen zelfs bij het beste kwart uit op de 7de plaats (op 25). In onze eigen klasse draaien we echter met het dubbel van de punten van onze eerste achtervolger op de eerste plaats. Nooit was er ook maar de minste bedreiging van onze concurrenten. Het is mooi dat we dit kunnen volgen, in een jaar dat bijna alle leden van dit team een uitzonderlijk druk jaar hadden . (eindexamen, bouwen, verbouwen, trouwen, samenwonen, wereldreis,…). Nooit in de geschiedenis is het gebeurd dat Berketrekkers in beide klassen dat ze deelnam de competitie winnend afsloot.

Berketrekkers maken zich op voor hoog bezoek.
Vorig jaar hebben jullie in de Nieuwe Spetser een uitgebreid verslag kunnen lezen over onze reis naar Barton-Under-Needwood in Engeland. We namen hier deel aan het 1ste officieuze wereldkampioenschap voor gemengde teams en kwamen terug met 2 bronzen medailles en de afspraak dat wij voor editie 2005 zouden instaan. Ondertussen hebben we natuurlijk niet stil gestaan en is er een bom promotie gevoerd. Dit was tot op heden vooral op internationale touwtrekevenementen te zien, maar nu start ook de promotie in Merksplas. De gebeurtenis is namelijk zeer uniek. Niet alleen gebeurt het in België niet jaarlijks dat er een internationaal toernooi wordt georganiseerd, maar dit niveau van toernooi is zelfs onuitgegeven in België.

Dit officieuze wereldkampioenschap voor gemengde teams is vooral ontstaan omdat bijna overal ter wereld een vorm van combiklasse bestaat, maar de officiële bond deze klasse niet erkent. Natuurlijk is dit officieuze kampioenschap kleiner dan het officiële kampioenschap. Wij bieden namelijk maar 2 klassen aan op 1 dag terwijl het officiële kampioenschap 32 titels verdeelt over 5 dagen. Ook de omlijsting is anders. TWIF (de Tug-of-War International Federation) werkt met dure inschrijfgelden en dure hotels, tegenover ons met gratis inschrijving, gratis entree en gratis kampeerruimte. Goedkope organisatie betekent echter niet dat dit zomaar een “goedkoop toernooi” word. Als je het niveau ziet van de ploegen die reeds hebben aangemeld, mag je rustig zeggen dat de ploeg die hier wint, met recht mag zeggen dat het de beste gemengde ploeg ter wereld is. Hoewel dit toernooi door de internationale bond negatief wordt bekeken, hebben toch verschillende toppers uit TWIF reeds aangemeld. Van de Engelse federation komt zelfs een zeer ruime delegatie.

Een belangrijk internationaal toernooi betekent echter niet dat we ons jaarlijks bekertoernooi zullen verwaarlozen. Eerder omgekeerd zal ons vrijdagavondtoernooi door deze belangstelling een push krijgen. Opnieuw zullen er naast getrainde ploegen ook verschillende caféploegen, verenigingen, bedrijven, straten … een recreatief toernooi uitvechten om onze gegeerde wisselbeer en … zoals jullie dat van ons gewend zijn … sluiten we zowel vrijdag als zaterdag af met een feestje met Jan Vermolen. Meer info vind u op www.berketrekkers.be … maar hou vooral ook de postbus in de gaten. Half juli valt er namelijk ook een kleurrijk en uitgebreid programma- en infoboekje in de bus. Hiermee zullen we jullie al een beetje warm maken om dan masaal te komen kijken op 29 en 30 juli aan de sporthal in Merksplas.


 SFIDA webdev - Scripts Freelance Internet Development Artwork Internationaal Jeugdtouwtrektoernooi GENSB RIST-System Touwtrekvereniging "De Berketrekkers" - touwtrekken in Merksplas Trekker Trek Merksplas Belgische Touwtrek Bond, erkent door "Tug of War Federation", lid van Vlaamse Traditionele Sporten VlaS vzw Belgische Touwtrekbond provinciaal comite Antwerpen Belgische Touwtrekbond provinciaal comite West en Oost vlaanderen Touwtrekken in Oost vlaanderen Beker van Limburg Touwtrekken Touwtrekken in Vlaams Brabant Belgisch Indoor criterium Nationale outdoor competitie touwtrekken