Verslagen

Berketrekkers organiseren "Beat the Machine" - Jan L

Berketrekkers stellen op 26 september hun wereldunieke computergestuurde touwtrektakel voor aan het grote publiek. Neem zelf de kans om deze takel te testen in een wedstrijd "Beat The Machine". Een gezellige avond met dranktentje, jeneverkraam en vlees op de barbecue.

De vraag was al oud. Hoe ontwerp je een machine die zo trouw mogelijk een touwtrekploeg nabootst en dit op een zo veilig mogelijke manier. Bij onze eerste lift in 1989 stond veiligheid en mobiliteit voorop. Het was nog een echte lift, maar ze reageerde erg traag en was moeilijk in te stellen. Toen we later aan de takelwagen trainde was de reactie een stuk feller, maar deze was in noodgevallen al veel minder goed te stoppen. Sinds we onze galg zette in 2003 hebbenen we wellicht de beste lift in België. Mooi uitgelijnd en goed gelagerd reageert die supersnel op aanvallen of kleine toegiften. In noodgevallen is er echter geen stoppen aan en wie dan niet tijdig lost word meegesleept. Ook gewicht verhogen of verlagen blijft een lastige klus.

Met de bouw van onze accommodatie wilde we, zeker met oog op initiaties aan soms erg jonge kinderen, vooral naar veiligheid en afstellen een verbetering. Even speelde we met het idee om, zoals bij Jagersrust, een noodrem op de galg te plaatsten, maar we wilde de gewichten nog sneller juister en zelfs tijdens een trek kunnen aanpassen. Dan kwamen we al snel bij een computergestuurde weerstand uit. Er werden van alle opties bekeken. Hydraulisch, Elektronisch, Halfmechanisch. En ook prijzen werden bekeken. De prijzen vielen behoorlijk tegen en we moesten alles van nul uitvinden omdat dit nog nergens ter wereld bestaat. Er was dus een behoorlijk groot risico aan verbonden wat we goed wilde uitzoeken.

Toen een van onze leden, Klaas Van Looveren, een GIP project zocht voor zijn laatste jaar elektro-mechanica aan Vito Hoogstraten kwam alles in een stroomversnelling. Hij ontwierp een erg compact toestel voorzien van een windas aangedreven door servomotor en bestuurd door een SEW eurodrive. Deze drive staat in interactie met een krachtopnemer die constant de spanning tussen machine en ploeg meet en afhankelijk van de ingestelde waarden snel/langszaam op- of afrolt. De trainer kan eenvoudig aanklikken wie aanwezig is op de training zodat de machine automatisch de waarden berekend of hij kan zelf de waarde aanpassen. Ook de reactiesnelheid is eenvoudig via de laptop in te stellen. Hij kan ook klapjes geven of een scenario van een eerdere wedstrijd nabootsen. Maar misschien nog wel het belangrijkste … in nood is er geen versnelling meer. Als de ploeg lost valt de machine stil en word er niemand gekatapulteerd.

Nu dit project zijn afronding vind is het hoog tijd om dit voor te stellen aan het grote publiek. Dit doen we op 26 september om 19uur met de officiële ingebruikname gevolgd door een wedstrijd “Beat the Machine”. Deze wedstrijd is heel los opgevat en tussen het genot van een biertje, Jenevertje of een stuk vlees van de Barbecue kan iedereen de machine proberen te verslaan. Je verslaat de machine door met vier personen de windas 8 meter af te rollen. Hierbij word de weerstand steeds verhoogt. Bij 8 meter heb je een “FULL PULL” en mag je naar de finale. (doel is dat ¼ van de ploegen terug komt in de finale). Het klassement word bepaald op basis van de afstand die je kon afleggen. Vooraf inschrijven is niet noodzakelijk. Zo lang er plaatsen beschikbaar zijn kan je gewoon opnieuw deelnemen met dezelfde of andere samenstelling. Per poging betaald u 1 euro per ploeg.

Er word getrokken op de houten trappen dus touwtrekschoenen zijn zeker geen voordeel. Beter kom je met een stevige werk of sportschoen. Je kan bij inschrijving kiezen voor de vrije klassen, gericht op ploegen boven 320 kg , welke allen hetzelfde gewicht trekken of je kan kiezen voor een gewichtsploeg (onder 320 kg) die procentueel van hun gezamenlijk gewicht trekt. Gewichtsploegen moeten net voor hun start even gezamenlijk, in de kleren waarmee ze zullen trekken, op de weegschaal. Voor de ander ploegen is dat natuurlijk niet nodig. De wedstrijd is recreatief bedoeld, zodat zowel gelegenheidsploegen als getrainde touwtrekkers in de eerste plaats een leuke avond hebben. Ploegen die moeite hebben om er om 19uur te zijn kunnen later nog aanhaken. We willen wel de finale afsluiten tussen 24u00 en 0u30, maar voor de rest “big fun and happiness”.

Zondag 28 september is het competitiedag Antwerpen Zuid Nederland. Deze competitie is gericht op getrainde ploegen, van binnen en buiten onze regio, met om 11uur de klasse GENSB jeugd en dames en om 13uur de klasse Heren en Combi. Ook dan is er mogelijkheid om iets te komen eten of drinken. De takel zal dan ook tentoon staan (niet in werking). Touwtrekkers die van ver komen en er graag een weekendje van maken kunnen gratis kamperen. We kunnen voor zaterdag een aantal leuke suggesties in de regio doen (Bobbejaanland, speelkaartenmusseum, Europees tweelingdorp Baarle-Hertog-Nassau,…)


 SFIDA webdev - Scripts Freelance Internet Development Artwork Internationaal Jeugdtouwtrektoernooi GENSB RIST-System Touwtrekvereniging "De Berketrekkers" - touwtrekken in Merksplas Trekker Trek Merksplas Belgische Touwtrek Bond, erkent door "Tug of War Federation", lid van Vlaamse Traditionele Sporten VlaS vzw Belgische Touwtrekbond provinciaal comite Antwerpen Belgische Touwtrekbond provinciaal comite West en Oost vlaanderen Touwtrekken in Oost vlaanderen Beker van Limburg Touwtrekken Touwtrekken in Vlaams Brabant Belgisch Indoor criterium Nationale outdoor competitie touwtrekken