Verslagen

Eentje om in te kaderen - Jan L

Prachtig staaltje touwtrekken, minder kan je het niet noemen. Onze 550 was op eigen mat in goede doen. Tegen de Nederlandse toppers Groene Oase en Lagerweij moesten we verlies incasseren , maar de andere wedstrijden werden mooie op controle gewonnen. Het doel om als beste Belgische ploeg het Nationaal Criterium te starten werd gehaald.

De loting zat ons niet mee. We ontliepen weliswaar Lagerweij, maar voor de rest hadden we toch een hele bult zware ploegen. Als je ambitie hebt, en gelooft in uw eigen kracht hoef je daar geen schrik van de hebben. En die ambitie was er. We zouden ons niet laten verrassen en geen puntjes weggeven.

We trokken in de 550 met onze +19ers aangevuld met Peter Scheffer van Erichem en Jeugdtrekker Jannes. We mochten starten tegen Heure uit Borculo (Nl) . Deze club heeft een wereldtop outdoor ploeg, maar hun jeugdwerking valt redelijk te vergelijken met onze vereniging. Ze proberen net als ons via indoorwerking hun jeugd in de winter in gang te houden. We hebben al regelmatig pittige potjes tegen elkaar getrokken en vorige jaar eindigde ze voor ons. Nu was het onze beurt om hen te pakken en konden mooi controlerend uitdrukken.

Volgende wedstrijd was tegen het Veterinair TouwTrek Genootschap. Deze damesploeg van studenten aan faculteit diergeneeskunde in Utrecht is vorig jaar in een gekke bui ontstaan. Ze worden getraind door mensen van Lagerweij en soms bij Monnickendam. Niet te onderschatten dus. Al zeker niet omdat ze werden aangevuld door 2 heren van Lagerweij. We moesten 40 seconden maximaal blokken en toen begaf hun aanval het. Bij het overnemen gingen we even te diep maar konden toch mooi terug rechtkomen en opnieuw over de 600 kg druk gaan. Lang duurde het niet meer of we konden afwerken.

Dan kwamen we aan een ploeg die we in gedachten heel dikwijls oefenen. Démarreurs is één van de scenario’s in onze takel. In de praktijk zijn de klappen minder extreem, maar komen sneller dan wij ze simuleren. Ze houden het ook langer vol dan in het scenario dat we van hen oefenen. Wat me wel opvalt is dat we blijkbaar, beter dan Groene Oase, in staat zijn de klappen te voorkomen. Bij de wedstrijd Groene Oase - Démarreurs zag je een stuk hogere pieken. Het opleggen van een permanent hoge druk ontneemt hen blijkbaar toch wat van de zin om te klappen. Na een minuut blokken kwamen ze mee.

Den Beirg, Mersch Gebroeders en Patrick’s Fitness werden mooi op druk meegenomen waardoor we zonder puntenverlies naar de laatste partij in de voorronden mochten. Hier trokken we tegen de eveneens ongeslagen Groene Oase. Vorige ontmoetingen waren op 1-1 uit gekomen, maar nu was het slechts 1 trek. Het moest dus voor goed. Opnieuw trokken we tegen hen weer niet ons mooiste touwtrekken. Ik krijg er geen vinger achter wat het is, maar het is raar. De wedstrijd werd vrij snel verloren. Er zijn helaas geen statistieken van, maar ik denk dat de druk hier niet zo hoog was. Misschien waren we wel zo al tevreden dat we in de kruisfinales zaten.

In de kruisfinales kwamen we uit tegen Lagerweij. We konden weliswaar mooi trekken, maar waren op geen enkel moment gevaarlijk. Deze ploeg is duidelijk nog een maat te groot voor ons. Ze zouden later ook de finale winnen tegen Groene Oase. We mochten strijden om het brons tegen Groene Kring Oost Pajottenland. Deze hadden zich met hun heel felle start tot op de tweede plaats in de reeks geworsteld. We konden hun start mooi opvangen en zo eindigde we derde. Een erg mooi resultaat en een goede start van het criterium. Zonder af te doen op de andere ploegen denk ik dat de winnaar van vorig jaar (Démarreurs) opnieuw onze grootste concurrent zal worden. We zullen zien wat we tegen hen op 1 februari kunnen doen als zij omzeggens een thuiswedstrijd hebben.


  - uitslagen Eentje om in te kaderenSFIDA webdev - Scripts Freelance Internet Development Artwork Internationaal Jeugdtouwtrektoernooi GENSB RIST-System Touwtrekvereniging "De Berketrekkers" - touwtrekken in Merksplas Trekker Trek Merksplas Belgische Touwtrek Bond, erkent door "Tug of War Federation", lid van Vlaamse Traditionele Sporten VlaS vzw Belgische Touwtrekbond provinciaal comite Antwerpen Belgische Touwtrekbond provinciaal comite West en Oost vlaanderen Touwtrekken in Oost vlaanderen Beker van Limburg Touwtrekken Touwtrekken in Vlaams Brabant Belgisch Indoor criterium Nationale outdoor competitie touwtrekken