Verslagen

Gemengde resultaten op eigen veld - Jan L

Vierde zondag van september was het weer zover en hadden we onze eigen competitiedag. Na Wuustwezel was er een beleidskeuze gemaakt om in de voormiddag te gaan voor de toekomst en onze 18jarigen sneller door te schuiven naar de heren. Daardoor konden we voor het eerst een compleet eigen herenploeg opstellen in de nationale 640 competitie en ondertussen ook jongere jeugd al kansen geven in de GENSB ploeg. Verder werden nog 3 jeugd uitgeleend aan Vandakker en 5 aan Galliërs 2. In totaal stonden in de voormiddag 27 berkes aan het touw en organiseerde we voor het eerst in de Belgische geschiedenis een bekertoernooi voor sporttouwtrekkers onder 15 jaar met 2 eigen ploegen.

De keuze om de 18jarige sneller door te schuiven was een berekend risico. Deze drie jongens gaven in de GENSB ploeg behoorlijk veel stabiliteit aan de 15jarigen, maar ze raken er ook door verwend. Nu moesten ze het zelf doen en dat was even wennen. Ook een nieuwe coach, die ze als trainer wel erg goed kennen, maar die ze als coach nog moeten leren vertrouwen. Daardoor draaide het niet altijd zoals zou moeten, maar dat hoort ook bij het leerproces. Een vierde plaats op zes was heel terecht al was de 1-1 tegen Galliers 2 toch een behoorlijk schoonheidsfoutje. Keerzijde was dat deze ploeg ook uit bijna de helft Berkes bestond dus als club was dat goed. Ook de 3 bij Vandakker bleven niet puntenloos wat globaal mooi resultaat is.

De 640 draaide eigenlijk veel minder goed. We hadden verwacht met deze ploeg in deze klasse mooie resultaten te kunnen halen, maar hadden hierbij wel gerekend op 10 uitgeslapen en goed getrainde touwtrekkers om uit te kiezen. Door de gebroken arm van Klaas waren we nog met 9 en die varieerde een beetje tussen niet uitgeslapen, dronken, ongetraind of weinig gemotiveerd. Niet echt een ploeg om te presteren maar wel gezellig. We begonnen met een verliestrek tegen van Vandakker en dachten dit rechtgezet te hebben door de tweede trek te winnen, maar na het zware verlies tegen Mertensmannen was de motivatie compleet zoek. Ook de laatste trek tegen Versieck bleef steken in een gelijkspel. OK deze ploeg weegt 160 kg zwaarder, maar als we die op het einde van het toernooi krijgen moeten wij daarvan winnen. Door 13 punten te verliezen op Mertensmanen verliezen we onze 2de plaats in de nationale competitie. 18 oktober kans om dit recht te zetten.

In de voormiddag probeerde we ook iets nieuws. Voor het eerst in Belgie organiseerden we een toernooi voor sporttouwtrekkers onder de 15 jaar. In totaal namen er 23 kinderen deel. Galliers en Berketrekkers hadden een compleet eigen team. TOWC Schijf werd aangevuld door de rest van Galliërs en Berketrekkers 2 door Sanne van Fam Janssens. De wedstrijden waren erg mooi en natuurlijk is het verschil tussen 7 jarige en 14 jarige nog steeds groot, maar het verschil was klein genoeg om tot touwtrekken te komen. Ploegen van respectievelijk Galliers en Schijf waren iets ouder en beter op gewicht en namen de 2 eerste plaatsen in, maar in deze reeks was zeker iedereen winnaar en alle ploegen kregen dan ook dezelfde prijs (een halve kilo zuur Berkes). We hopen dat andere verenigingen ons voorbeeld zullen volgen en onze -12 volgend jaar meer in een eigen reeks kunnen trekken.

In de namiddag was de motivatie een stuk beter en vochten we elke wedstrijd voor de punten. In de combiklasse draaien we momenteel erg goed en hebben we dit jaar nog maar 8 trekken verloren. We waren op eigen veld niet van plan om minder te doen. Het natte veld was niet in ons voordeel, maar toch kwamen we geen enkel moment is problemen. Wel heb ik het idee dat de andere ploegen momenteel, in tegenstelling tot dit voorjaar, meer hun joker inzetten op de 640. Zondag zullen we in elk geval bij Jagersrust meer uit de pijp moeten komen. Een paar afweziggen door Merksplas kermis, geen 640 klasse en altijd lastige ondergrond zullen het zwaar maken. We gaan er vanuit dat 18 punten voorsprong voldoende is, maar de titel is mathematisch nog steeds niet binnen en er zal nog flink gevochten worden om 's avonds een feestje te kunnen bouwen.


  - uitslagen Gemengde resultaten op eigen veld - tussenstand competitie antwerpenSFIDA webdev - Scripts Freelance Internet Development Artwork Internationaal Jeugdtouwtrektoernooi GENSB RIST-System Touwtrekvereniging "De Berketrekkers" - touwtrekken in Merksplas Trekker Trek Merksplas Belgische Touwtrek Bond, erkent door "Tug of War Federation", lid van Vlaamse Traditionele Sporten VlaS vzw Belgische Touwtrekbond provinciaal comite Antwerpen Belgische Touwtrekbond provinciaal comite West en Oost vlaanderen Touwtrekken in Oost vlaanderen Beker van Limburg Touwtrekken Touwtrekken in Vlaams Brabant Belgisch Indoor criterium Nationale outdoor competitie touwtrekken