Verslagen

Mooie vierde editie indoor Berketrekkers - Jan L

2016. outdoor touwtrekken heeft heel België veroverd. Heel België ? Nee ! Alleen een klein dorpje in het noorden bied moedig weerstand tegen de overheersing … Ho … Stop … das die andere touwtrekploeg dat die metafoor gebruikt. … tja … hoe dan beginnen … wat ik eigenlijk wil zeggen is dat we met ons indoortoernooi in België redelijk uniek zijn. België is het land van het veldrijden, de rallycross, het betere modderwerk. Dat is in touwtrekken niet anders. Al voor het vierde jaar trekken we hier nu de kar van het indoor, niet voor “in de plaats van”, maar voor “erbij”. Omdat het zo mooi is en leid naar evenwichtiger gespierde touwtrekkers. Maar ook als de ideale aanvulling/voorbereiding op outdoorseizoen.

De inschrijvingen waren dit jaar wat minder dan voorbije twee jaar. Dit heeft voor een stukje te maken met het heterogeen deelnameveld dat wij jaarlijks hebben. Het is onze sterkte omwillen van de sfeer en verbroedering, maar ook onze zwakte. Het niveau van de topploegen is voor vele outdoorploegen te hoog en anderzijds is het algemeen niveau iets te laag om een topploeg voor te bereiden voor een WK. Met het aankomende WK in Nederland speelde ons dit parten. We hadden toch nog deelname van één echte topper. Groene Oase, Nederlands Nationaal team Mix 600kg, maakte twee evenwichtige ploegen.

Ondanks de terugval was het met dertien ploegen toch een mooie competitie. We hakten de poule niet in twee maar kozen net als voorgaande jaren om tegen iedereen maar één keer te trekken. Dan win je tijd en kom je toch maximaal aantal vreemde ploegen tegen. Kantvoordeel is er bij indoor wel maar toch in mindere maten. De invloed is zeker kleiner dan de invloed van een groepsloting. De ploegen kwamen uit alle windstrekken. Naast de 2 ploegen van Groene Oase uit het Zuid Hollandse Maasland, waren er 2 ploegen van Heure uit het Gelderse Borculo. Vanuit West Vlaanderen was er Versieck uit Damme en vanuit Pajottenland De Koorjagers, De Démarreurs, Mersch Gebroeders en Goene Kring Oost Pajottenland. Vanuit Klein Brabant kwamen de Never Back Down Highlanders en vanuit onze eigen outdoor competitie 1 ploeg van De Galliërs.

Voor onszelf hadden we een C(onditieploeg) en een P(owerploeg). Ik wil wat meer gaan spelen met die namen om meer weer te geven wat ze zijn. Een eerste en tweede ploeg klinkt zo quoterend en definitief . Conditie echter is iets dat iedereen kan verwerven, maar ook kan kwijt spelen. Power was wat minder goed gekozen, een paar heren die we daar voor voorzien hadden waren niet beschikbaar of hadden wat minder kunnen trainen. Daarom werd het meer een T ploeg . De T van toekomst. Een ploeg die op één na bestond uit jeugd waarvan verschillende -12ers. Voor dit soort ploegen is het Belgisch indoor reglement niet erg mild en punten zaten er helaas dan ook niet in. We konden wel behoorlijk stand houden en onze totale touwtijd zat dicht bij het gemiddelde. Uiteindelijk is dit toekomstwerk. Dit zijn de 18jarigen van binnen enkele jaren. Dan is het oogsttijd en waarschijnlijk al vroeger.

Onze C ploeg daarentegen kon zich direct profileren als een echte indoorploeg. Er is hard getraind en soms zijn er wel eens mensen afgeblaft, maar het resultaat mag gezien worden. Soms word er nog wel eens diep om diep gegaan zonder dat daarbij de lengte bewaard blijft. Dat moet er nog uit. Maar alles stap voor stap en nooit stappen voor het touw meekomt. In de voorronden eindigde we tweede na spannende winst tegen Groene Oase en al even spannend verlies tegen Groene Oase 2. Dit werd nog eens herhaald met een driepunter in de halve finale een afgegeven ruime voorsprong in de finale. Spanning ten top en blij zo’n wedstrijd te kunnen trekken tegen deze topploegen.

Algemeen was het niveauverschil tussen de ploegen, traditioneel, weer erg groot. Toch werden er veel mooie partijen getrokken en werd er amper gebuldozerd. Iedereen heeft weer een leuke avond gehad. Zeker ook de kinderen voor het kids toernooi. Met een dertigtal was dit weer een mooi succes. Op naar volgend jaar, maar eerst nog even de focus op Nederlands en Wereldkampioenschap.


  - uitslagen Mooie vierde editie indoor BerketrekkersSFIDA webdev - Scripts Freelance Internet Development Artwork Internationaal Jeugdtouwtrektoernooi GENSB RIST-System Touwtrekvereniging "De Berketrekkers" - touwtrekken in Merksplas Trekker Trek Merksplas Belgische Touwtrek Bond, erkent door "Tug of War Federation", lid van Vlaamse Traditionele Sporten VlaS vzw Belgische Touwtrekbond provinciaal comite Antwerpen Belgische Touwtrekbond provinciaal comite West en Oost vlaanderen Touwtrekken in Oost vlaanderen Beker van Limburg Touwtrekken Touwtrekken in Vlaams Brabant Belgisch Indoor criterium Nationale outdoor competitie touwtrekken