Verslagen

Drie keer brons op BK 2016 - Jan L

Het zou een moeilijk BK worden. Top uit de winter gekomen was er vermoeidheid in de ploeg gekropen. Reeds enkele jaren doen we geen winterstop, maar zo intensief als het nu, met het WK indoor, was het nooit geweest. Door onze vormpiek bleven we ook nog lang erg goed presteren, maar we wisten dat hier een einde aan ging komen. In de grootte vakantie belande we dan ook in een vormdal. Net op het moment dat de ploegen die naar WK outdoor Zweden werken, gingen pieken. Pas half augustus gingen we terug in stijgende lijn, maar dan ben je net iets te laat om 4 september top te zijn. Ook hadden we de drie tittels vorig jaar misschien wel iets te gemakkelijk gekregen waardoor we misschien te veel dachten dat een medaille logisch is. Een ander veld, veel sterkere tegenstanders en de uitslag is anders.

Jeugd was de meest open vraag, kwaliteit is er, maar we zijn erg jong (oudste zijn net 16) en het ontbreekt ons soms vooral aan geloof in onszelf. Door de heterogene samenstelling is er ook nog moeilijk een lijn in te krijgen. Toch konden we doorstoten naar de halve finales waar we tegen Powerrangers niks konden inbrengen. De strijd om brons tegen Galliers was spannender maar ook die konden we niet winnen. Naast het podium, maar op het podium stonden veel 18-jarigen die er volgend jaar niet meer bij zijn. Actief zijn, plezier maken door training en ondertussen stilletjes ouder worden en volgend jaar staan jullie terug op het podium in de klasse waar jullie thuis horen.

Heren vrije klasse kwam er het laatste moment door Roy die nog eens naar de training kwam kijken en waar we elkaar wat uitdaagde van “als jij mee doet doe ik ook mee”. We vormde een ploeg met 3 toppers en 5 ongetrainde die net geen 640 kg woog en wachtte een beetje af waar de minste inschrijvingen gingen komen. Dat bleek bij de vrije klasse dus daar gingen we de uitdaging aan. We hadden gegokt op een loting waarbij Janssens, Mersch zou uitputten, maar helaas moesten wij Mersch uitputten voor Janssens.(nadat we al van Janssen waren verloren). Toch konden we de 100 kilo zwaardere Pajotters redelijk lang houden en in de tweede trek zelf een aanval zetten, maar de overmacht was toch te groot. Brons! De eerste medaille in de achttal vrije klasse in onze 28jarige geschiedenis. Dat er weinig ploegen deelnamen is niet onze schuld. Een vrije klasse kan elke vereniging maken dus een derde plaats op 14. Dat ze volgend jaar maar bewijzen dat het niet waar is ;-).

Dan de Heren 580. Dat is een beetje de klasse waar we thuis horen. Alleen zijn er wat veel heren gestopt met trainen. Dat betekent dat we er 3, 16-jarige in moesten zetten. Goei touwtrekkers maar gewoon erg jong. Als er van de heren dan ook nog 3 leden U23 zijn, mis je leeftijd. We konden in de reeksen een mooi (hoewel mooi) gelijkspel trekken tegen het latere nummer 2 Vandakker. In de laatste trek mochten we tegen de Galliers. Bij gelijkspel zouden we doorgaan, bij verlies werden we vijfde. De eerste trek verloren we. Tijd om demonstratief de voorziene tactisch wissel door te voeren. Effe nieuw bloed en een beetje ander signatuur in de ploeg brengen en dan naar de betere kant. Tweede trek werd gewonnen. Naar de halve finales trok ook Jimmy het ankerpak uit en Niels het aan. Dan veranderen we van powerploeg naar een conditioneel sterkere ploeg. In de halve finale werd de aanval op Janssens ingezet met vooral als doel de wedstrijd snel te laten verlopen. Na een fel duel werd er verloren maar we zaten nog wel fris. In de andere halve finale maakte ze een andere keuze en haalde Vandakker het in een gruwelijk zware driepunter. Powerrangers kwam als aangeschoten wild tegen ons in de strijd om brons. Dat gingen we niet laten lopen. We gingen vol op de rem en wachten tot het brak aan de overkant. Het duurde even maar het brak. De gehoopte brons was binnen.

Als laatste de U23. Een klasse waar we de voorgaande 6 jaren 5 keer de finale trokken. We wisten dat het dit jaar in beste geval zilver zou zijn. Helaas dit jaar ook maar 3 ploegen ingeschreven van de 9 verenigen die een beloften kunnen maken. Dat betekend geen finales en direct voor goed. Daar hoort er nog meer geluk bij de loting bij. We opende tegen Fam Janssens op een nieuw veld en misschien een beetje ingedommelde leden (de dag was al lang). We misten de eerste start wat tegen een ploeg die 40 kg zwaarder weegt een doodzonde is. Tweede trek was beter maar nog net niet scherp genoeg. Powerrangers waren te sterk maar nu zat er wel vuur in onze ploeg en met deze putjes en deze inzet hadden we Janssens misschien wel gepakt. Maar het was gebeurt en het werd brons. Maar ik herhaal. De zes ploegen die geen beloften maakte zijn achter ons.

Het was een mooie strijd. We hebben gehaald wat er in zat. Nu even de trainingen wat lichter maken. Verzamel uw goei moppen en we gaan eens goed lachen op de training. We vallen nog wel niet helemaal stil want onze wedstrijd komt er nog aan. Maar het zal beduidend minder zijn.


  - uitslagen Drie keer brons op BK 2016SFIDA webdev - Scripts Freelance Internet Development Artwork Internationaal Jeugdtouwtrektoernooi GENSB RIST-System Touwtrekvereniging "De Berketrekkers" - touwtrekken in Merksplas Trekker Trek Merksplas Belgische Touwtrek Bond, erkent door "Tug of War Federation", lid van Vlaamse Traditionele Sporten VlaS vzw Belgische Touwtrekbond provinciaal comite Antwerpen Belgische Touwtrekbond provinciaal comite West en Oost vlaanderen Touwtrekken in Oost vlaanderen Beker van Limburg Touwtrekken Touwtrekken in Vlaams Brabant Belgisch Indoor criterium Nationale outdoor competitie touwtrekken